fbpx
71T1PQmmVWL._AC_SL1000_

Τα παχύφυτα είναι μια κατηγορία φυτών με ασυνήθιστες μορφές, εκπληκτικά χρώματα και ταξιανθίες και προπάντων απίστευτα σκληραγωγημένα.

Έντεκα από τα πολλά γένη παχυφύτων σας παρουσιάζονται πιο κάτω, όλα απαράμιλλης ομορφιάς:

1. Γένος AEONIUM

Το γένος αυτό φέρει χαρακτηριστικές ροζέτες. Οι μίσχοι μπορούν να γίνουν ξυλώδεις, και μερικά είδη μπορούν να υπερβούν τα 90 εκατοστά σε ύψος. Αναπτύσσεται σε εξωτερικούς χώρους όλο το χρόνο.

Maroon aeonium, jade crassula, and other succulents growing in a large blue planter on a slate tile patio, next to a wall with light gray siding.
Black rose Aeonium, A. arboreum ‘Zwartkop’

Τα άνθη εμφανίζονται προς το τέλος του χειμώνα, αρχές άνοιξης και είναι λευκοκίτρινα.

Ίσως το πιο όμορφο είδος αυτού του γένους είναι το μαυρο ρόδο (Black rose AeoniumA. arboreum ‘Zwartkop’) με τα χαρακτηριστικά σαρκώση μαύρα φύλλα. Άλλο εξίσου όμορφο είδος ειναι το A. arboreum ‘Kiwi,’ με τα κοκκινοπράσινα φύλλα του.

A. arboreum ‘Kiwi,’

 

2. ALOE vera

Η γνωστή σε όλους μας αλόη βέρα με τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Έχει τη δυνατότητα να παράγει οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να μειώνει την αϋπνία και να μας παρέχει ένα πιο ποιοτικό ύπνο. Επίσης, είναι ένα φυτό που αναπαράγεται εύκολα.

Stripy white and green aloe spikes growing in two clusters against a gray background.

 

Top-down shot of dark and light green variegated aloe plant, with spiky leaves, growing in a rectangular terra cotta planter.

 

3. Γένος CRASSULA

H κρασούλα είναι χαρακτηριστικό είδος παχύφυτου και διαθέτει δεκάδες ποικιλίες, δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο. Το παχύφυτο αυτό κατάγεται από τη Νότιο Αφρική και το όνομά του προέρχεται από το λατινικό crassus = παχύς και αναφέρεται στα σαρκώδη φύλλα του που έχουν την ιδιότητα να αποθηκεύουν νερό στο εσωτερικό τους. Η πιο χαρακτηριστική ποικιλία κρασούλας, είναι αυτή στην παρακάτω φωτογραφία και χαρακτηρίζεται από στρογγυλά δερματώδη συμπαγή φύλλα με λευκό ή ρόδινο άνθος στην κορυφή.

d504a70f-505b-4de1-826b-96e7e4f2f57a

 

4. ECHEVERIA

Οι Echeverias είναι ως επί το πλείστον γηγενή φυτά του Μεξικού μερικές ζουν στο Τέξας και τη Νότια Αμερική. Το γένος Echeveria πήρε το όνομά του από τον Ισπανό βοτανολόγο του 18 αιώνα Atanasio Echeverria Codoy. Ανήκουν στην οικογένεια Crassulaceae, μια μεγάλη οικογένεια που περιέχει πολλά κοινά αναγνωρίσιμα γένη παχύφυτων. Οι περισσότερες Echeverias φύονται σε μεγάλα υψόμετρα στο Μεξικό, όπου η υγρασία είναι χαμηλή και οι θερμοκρασίες σπάνια ανεβαίνουν υπερβολικά. Πολλά είδη φυτρώνουν σε σκιά και μπορούν να ανεχτούν και την παγωνιά σε ένα βαθμό. Τα εδάφη στα οποία φυτρώνουν έχουν πάντα καλή αποστράγγιση και μερικά είδη ζουν μόνο στις απότομες πλαγιές όπου η περίσσεια του νερού στραγγίζει ούτως ή άλλως.

Top-down shot of a variety of Echeveria succulents growing in round clusters with a variety of smooth, ruffled, or spiky leaves, in various shades of green.

Oblique shot of a green Echeveria with pointy leaves rimmed in red, on a piece of cardboard, set on a white painted windowsill.

 

 

5. GRAPTOPETALUM

Το Graptopetalum είναι ένα φυτικό γένος της οικογένειας Crassulaceae. Είναι πολυετή χυμώδη φυτά και προέρχονται από το Μεξικό και την Αριζόνα. Αναπτύσσονται συνήθως σε ροζέτα. Υπάρχουν περίπου 19 είδη σε αυτό το γένος.

Blooming Graptopelatum with pointy bluish leaves, and long flower stems with many star-shaped white flowers with red and white centers on each.

 

6. HAWORTHIA

Η Haworthia είναι ένα μεγάλο γένος μικρών παχύφυτων ενδημικών στη Νότια Αφρική . Όπως και οι αλόες, είναι μέλη της υποοικογένειας Asphodeloideae και μοιάζουν γενικά με μινιατούρες αλόες, εκτός από τα λουλούδια τους, τα οποία είναι διακριτικά στην εμφάνιση. Είναι δημοφιλή φυτά κήπου και δοχείων.

Closeup of a striped green and white zebra plant growing in a white shallow pot.

7. LITHOPS AND PLEOSPILOS NELII

Ένα ιδιαίτερο γένος παχυφύτων που μοιάζουν με ζωντανές πέτρες από την οικογένεια Aizoaceae.

Closeup of an angular Lithops plant, with an appearance like a green segmented rock, growing with other small succulents in black soil topped with pebbles, in a white ceramic planter.

 

 

 

 

8. SEDUM

Το Sedum είναι ένα μεγάλο γένος ανθισμένων φυτών στην οικογένεια Crassulaceae, μέλη των οποίων είναι συνήθως γνωστά ως stonecrops. Το γένος έχει περιγραφεί ότι περιέχει έως και 600 είδη, στη συνέχεια μειώθηκε σε 400–500.

 

Pink sedum blooming prolifically, on long stems with bright green leaves.

 

Closeup of a yellow succulent plant with edges that are outlined in orange, growing in a pot with other varieties.

 

 

10. SEMPERVIVUM

Είναι πολυετή παχύφυτα που ανήκουν στην βοτανική οικογένεια των Crassulaceae. Το όνομά τους προέρχεται από τα λατινικά semper που σημαίνει για πάντα και vivus που σημαίνει ζωντανός. Το γένος Sempervivum περιλαμβάνει 40 είδη που το χαρακτηριστικό τους είναι οι μοναδικές ροζέτες που σχηματίζουν με τα φύλλα τους. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό τους είναι η εδαφοκαλυπτική τους ικατότητα. Ανάλογα με τις συνθήκες του εδάφους και του κλίματος, αναπτύσσονται γρήγορα και μπορούν να καλύψουν μεγάλη έκταση.

 

Top-down shot of one large and two small purple and green Sempervivium plants in a small plastic container, on a white windowsill.
Sempervivum Arachnoideum with a fuzzy, cobweblike appearance at the center of the succulents.

 

11. SENECIO

Η οικογένεια του senecio είναι μια πολυπληθής ομάδα που περιλαμβάνει φυτά πολύ εκκεντρικά και ιδιαίτερα στην όψη, σχεδόν άγνωστα στη χώρα μας, με εξαιρετικές όμως ιδιότητες και μεγάλη αντοχή. Με φυλλώματα που ποικίλλουν από είδος σε είδος τόσο αε σχήμα όσο και σε υφή, και καλύπτουν πολλές και διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου και του γκρι, τα senecio διαθέτουν μια υπέροχη και εντυπωσιακή εμφάνιση, που συνδυάζεται ταυτόχρονα και μια άκρως πρακτική πλευρά. Η αδρή εξωτερική επιφάνεια των φύλλων τους είναι εκείνη που τους  επιτρέπει την επιπλέον αποθήκευση νερού κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η περαιτέρω επιβίωση του φυτού χωρίς πότισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

A blue chalk plant with long, finger-like succulent leaves, a few of which are yellow from overwatering, in a shiny blue planter on a slate patio in front of a wall with gray siding.
Green string of pearls plant trailing down the side of a light brown wicker hanging planter, next to a window covered with white venetian blinds.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *